Οδηγός στησίματος ενυδρείου για αρχάριους.
Οδηγός για την έναρξη και συντήρηση ενυδρείου.
ενυδρείο
Με την αγορά του πρώτου σας ενυδρείου ξεκινάτε ένα ταξίδι σε ένα υπέροχο χόμπι το οποίο προσφέρει πολλές στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.. Μόλις εγκαταστήσετε το ενυδρείο σας, πιθανότατα θα έχετε την αγωνία να το γεμίσετε με ψάρια, και αυτό είναι φυσικό. Είναι σημαντικό όμως να είστε υπομονετικοί και να πηγαίνετε αργά βήματα. Θυμηθείτε ότι ένα ενυδρείο είναι ένα ζωντανό σύστημα και χρειάζεται χρόνος για να δημιουργηθεί η ισορροπία χρειάζεται.
Έναρξη ενυδρείου
Αφού τοποθετήσετε το ενυδρείο σας στο σημείο που θέλετε και ξεπλύνετε το υπόστρωμα απλώστε το ομοιόμορφα στο βυθό του ενυδρείου. Τοποθετήστε το θερμοστάτη και το φίλτρο έτσι ώστε να καλύπτονται ολοκληρωτικά με νερό του ενυδρείου και βάλτε τα σε λειτουργία. Αφού γεμίσετε με νερό ρίξτε την απαραίτητη δοσολογία αντιχλώριο και βακτήρια ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τα ψάρια.
Κατά την επιλογή ψαροσύνθεσης εισάγετε μόνο λίγα ψάρια στην αρχή και περιμένετε μία ή δύο εβδομάδες πριν προσθέσετε περισσότερα. Έτσι θα δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στα ωφέλιμα βακτήρια που φιλτράρουν το νερό να πολλαπλασιαστούν (κύκλος αζώτου). Βεβαιωθείτε ότι οι μετρήσεις της αμμωνίας και των νιτρωδών αλάτων είναι μηδενικές προτού προσθέσετε περισσότερα ψάρια. Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να γίνει με τα κατάλληλα τεστ νερού.
Διακόσμηση ενυδρείου
Η διακόσμηση του ενυδρείου είναι απαραίτητη καθώς βοηθά τα ψάρια σας να αισθάνονται οικία και παράλληλα ομορφαίνει το ενυδρείο σας. Η διακόσμηση που θα επιλέξετε καλό είναι να είναι συμβατή με το είδος των ψαριών που θα φιλοξενήσετε. Σε ορισμένα ψάρια αρέσουν οι ανοιχτοί χώροι, ενώ άλλα χρειάζονται κρυψώνες για να νιώσουν ασφάλεια και να αναδείξουν τα χρώματα τους. Για παράδειγμα, επιλέξτε ξύλα και ανθεκτικά υδρόβια φυτά αν θέλετε να φιλοξενήσετε ψάρια της οικογένειας Τέτρα και αμερικάνικες κιχλίδες. Επιλέξτε ασβεστολιθικές πέτρες αν θέλετε να έχετε κιχλίδες Αφρικής.
Ρωτήστε μας για να μάθετε ποιος τύπος οικοτόπου αρέσει στα ψάρια σας και διακοσμήστε ανάλογα το ενυδρείο σας. Το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει
Φωτοπερίοδος ενυδρείου
Τα ψάρια σας, όπως και εμείς, πρέπει να ξεκουράζονται κατά την διάρκεια του 24ώρου! Για αυτό τον λόγο πρέπει να δημιουργήσετε σταθερό κύκλο ημέρας και νύχτας στο ενυδρείο σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αφήσετε τα ψάρια σας να χαλαρώσουν και θα αποτρέψετε την αντιαισθητική ανάπτυξη άλγης στα τζάμια. Προγραμματίστε το φως του ενυδρείου σας, με την προσθήκη ενός χρονοδιακόπτη, να ανάβουν προκαθορισμένες ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας. Τα φυτεμένα ενυδρεία χρειάζονται 10 έως 12 ώρες φως, ενώ τα μη φυτεμένα ενυδρεία έχουν καλύτερα αποτελέσματα με 6 έως 8 ώρες.
Συμπεριφορά νέο εισερχόμενων ψαριών
Πολλοί μας ρωτάτε γιατί τις πρώτες μέρες τα νέο εισερχόμενα ψάρια σας στο ενυδρείο κρύβονται και ανησυχείτε μήπως κάτι δεν πάει καλά. Είναι απολύτως φυσιολογικό κάποια ψάρια να κρύβονται τις πρώτες μέρες και απλά χρειάζονται χρόνο να προσαρμοστούν και να ξεθαρρέψουν. Ένα ενυδρείο με τις σωστές συνθήκες θερμοκρασίας, ποιότητας νερού και την κατάλληλη διακόσμηση θα βοηθήσει πολύ. Σύντομα θα τα δείτε να εμφανίζονται και να απολαμβάνουν το νέο τους σπίτι.
Καθαρισμός συντήρηση ενυδρείου.
Τώρα που εγκαταστήσατε το ενυδρείο σας το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό της συντήρησης-καθαρισμού. Εδώ γίνονται τα περισσότερα και πιο σημαντικά λάθη.
Αποφύγετε να ενοχλήσετε το ενυδρείο σας για καθαρισμό για τις τρεις πρώτες εβδομάδες της λειτουργίας του. Εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος και οι μετρήσεις αμμωνίας δεν είναι μηδενικές τότε πρέπει να επέμβουμε άμεσα. Θα πρέπει να κάνουμε αλλαγή νερού που να μην ξεπερνάει όμως το 50%. Φυσικά δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε αντιχλώριο και βακτήρια μετά την αλλαγή. Θα πρέπει βέβαια μετά να εξαλείψουμε τον παράγοντα που προκαλεί την αύξηση της αμμωνίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Κάποιοι από αυτούς είναι υπερβολικό τάισμα, μεγάλη ιχθυοφόρτιση σε σχέση με το μέγεθος του ενυδρείου μη ικανοποιητικό φιλτράρισμα.
Είναι σημαντικό να το αφήσετε να εγκατασταθεί και να βρει την ισορροπία του κατά τις πρώτες εβδομάδες. Από κεί και πέρα η ρουτίνα συντήρησης η οποία θα πρέπει να γίνετε ανα 20-30 ημέρες περιλαμβάνει τα εξής:
-
Αλλαγή του 30% του νερού. Αποφεύγουμε μεγάλες αλλαγές νερού πάνω από 30% καθώς επηρεάζεται η ισορροπία του συστήματος (απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας αν το νερό είναι κρύο. Επίσης μειώνετε δραματικά ο αριθμός των ωφέλιμων βακτηριδίων που βρίσκονται ελεύθερα στο νερό. Μεταβολές στο pH του ενυδρείου μας στο οποίο έχουν συνηθίσει και ζουν τα ψάρια μας όλον αυτό τον καιρό). Η αλλαγή νερού μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με τη σκούπα βυθού. Με αυτόν τον τρόπο καθαρίζουμε ταυτόχρονα και τον βυθό από διάφορα σκουπίδια.
-
Καθαρισμός του φίλτρου και των υλικών του.