Αρχική/Θαλασσινού νερού/Θαλασσινό ενυδρείο – Fish only

Θαλασσινό ενυδρείο – Fish only

Fish only θαλασσινό ενυδρείο. Χρήσιμες πληροφορίες.

Θαλασσινό ενυδρείο-Fish only.

Οι τροπικές θάλασσες απαρτίζονται από δεκάδες πανέμορφα ψάρια. Μια μεγάλη ομάδα από αυτά ενώ ζούνε στον κοραλλιογενές ύφαλο (reef) θα ήταν καταστροφικά για το πολύτιμο reef ενυδρείο μας. Ο λόγος είναι διότι στην φύση τρέφονται με κοράλλια και ασπόνδυλα είτε με μικρά ψάρια. Έτσι η προσθήκη αυτού του είδους των ψαριών σε ένα reef θα κατέληγε στον αποδεκατισμό των κοραλλιών από τα ψάρια.

Ένα fish only θαλασσινό ενυδρείο είναι αρκετά πιο οικονομικό όσον αφορά κάποιο αντίστοιχο reef ενυδρείο. Πολλοί νέοι στο χόμπι του θαλασσινού ενυδρείου το βλέπουν σαν ιδανικό ξεκίνημα λόγο του χαμηλού κόστους. Αρκετοί έμπειροι χομπίστες που συντηρούν reef συχνά σκέφτονται την δημιουργία και ενός fish only θαλασσινού ενυδρείου παράλληλα. Έτσι μπορούν να διατηρούν ψάρια που σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να τα φιλοξενήσουν για τους παραπάνω λόγους.

Όταν αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε ένα fish only ενυδρείο θα πρέπει να δώσουμε αρκετή προσοχή στην επιλογή του εξοπλισμού αλλά και των ψαριών μας. Να σκεφτούμε με πια προοπτική έχουμε αποφασίσει φτιάξουμε ένα τέτοιο ενυδρείο. Αν το βλέπουμε σαν ένα προθάλαμο για reef ενυδρείο είναι λάθος να βάλουμε έναν imperator angel και αργότερα να πρέπει να τον αφαιρέσουμε. Καλό είναι, αν ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία, από την αρχή οι επιλογές μας να είναι σε reef safe ψάρια.

Ένα fish only θαλασσινό ενυδρείο δεν έχει ανάγκη από υπερβολικό φωτισμό παρά μόνο από τον απόλυτος απαραίτητο. Aν σε βάθος χρόνου όμως, θέλουμε να το μετατρέψουμε σε reef ενυδρείο αυτός ο φωτισμός δεν θα είναι αρκετός. Έτσι αν έχουμε τέτοιες βλέψεις, καλό είναι να αγοράσουμε από την αρχή ένα φωτιστικό που θα καλύπτει και τις ανάγκες ενός reef. Έτσι αποφεύγουμε την διπλή αγορά φωτιστικών. Ένα καλό Led μας δίνει και την δυνατότητα ρύθμισης της έντασης και παράλληλα εξοικονομούμε χρήματα από την χαμηλή κατανάλωση.

Αυτό που σίγουρα είναι απαραίτητο σε ένα fish only θαλασσινό ενυδρείο όταν αυτό δεν έχει αρκετή ποσότητα Live rock είναι η δυνατή βιολογία. Σε ένα τέτοιο σύστημα δεν μας απασχολούν σημαντικά τα επίπεδα των νιτρικών μας αρκεί φυσικά να είναι σε ανεκτά επίπεδα. Γι αυτό τον λόγο τα canister φίλτρα με καλό βιολογικό υλικό καθώς και τα φίλτρα άμμου είναι απαραίτητα. Αν έχουμε επιλέξει ένα Fish only ενυδρείο με live rock τότε θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τον βράχο μας στο maximum. Αυτό επιτυγχάνετε με δυνατή και σωστή κυκλοφορία νερού με τους απαραίτητους κυκλοφορητές (Wave maker). Σε συνδυασμό με ένα καλό χημικό φίλτρο καθώς και ένα καλό skimmer μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικό φιλτράρισμα. Έτσι αποδεσμευόμαστε από την ανάγκη εγκατάστασης ενός εξωτερικού φίλτρου. Ένα συν του ζωντανού βράχου είναι ότι προσφέρει ένα πιο οικείο περιβάλλον στα ψάρια μας κάνοντας τα να συμπεριφέρονται πιο φυσιολογικά. Ακόμα προσφέρει αρκετές κρυψώνες που σίγουρα θα εκτιμήσουν δεόντως αρκεί να τον στήσουμε σωστά.

Συχνά γίνετε λόγος ότι ένα καλό Skimmer δεν είναι απαραίτητο σε ένα fish only θαλασσινό ενυδρείο και ότι με λίγο άνθρακα γίνεται καλή δουλεία. Αυτό όμως δεν ισχύει.Ένα fish only ενυδρείο συχνά περιλαμβάνει ψάρια που μεγαλώνουν σημαντικά και είναι ακατάστατα στο τάισμα όπως trigger, puffers, Angels. Χωρίς ένα δυνατό skimmer η αμμωνία θα μας χτυπάει το καμπανάκι αρκετά συχνά μέχρι να επέλθει το μοιραίο στο σύστημα μας. Ένα καλό skimming ίσως και το over skimming είναι σωτήριο για ένα Fish only ενυδρείο προλαβαίνοντας επερχόμενες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η χρήση U.V. καλό είναι να υφίσταται μιας και μας δίνει μια περαιτέρω ασφάλεια σε περίπτωση που κάποια ασθένεια πάει να ξεκινήσει στο ενυδρείο μας. Δεν θα πρέπει να την λάβουμε όμως ως πανάκεια. Σωτήριο ρόλο στο να μειωθούν οι επερχόμενες ασθένειες στο ενυδρείο μας είναι η πρόληψη. Έτσι ένα ενυδρείο καραντίνας που θα φιλοξενήσουμε να νέα μας ψάρια για λίγο διάστημα και ίσως κάνουμε και κάποια προληπτική θεραπεία, πρέπει να θεωρείτε πολύ σημαντικό. Μπορεί να μας σώσει από πολλά προβλήματα, συμβάλει στην εξοικονόμηση χρήματων και το κόστος δημιουργίας της δεν είναι σημαντικό. Σκεφτείτε να έχουμε ένα σύστημα με τα ψάρια μας υγιή και να προσθέσουμε κάποιο ψάρι που κουβαλάει παράσιτα ή ασθένειες. Το πιο πιθανό είναι να κολλήσουν όλα και να τα χάσουμε και έτσι να απογοητευτούμε.

Το μέγεθος του ενυδρείου είναι κάτι επίσης βασικό. Και εδώ ισχύει το όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο για την σταθερότητα των τιμών του νερού. Στο fish only ενυδρείο τα περισσότερα από τα ψάρια που θα επιλεγούν χρειάζονται αρκετό χώρο για να κολυμπούν.  Σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ένα imperator angel μαζί με ένα Navarchus angel και ένα Xanthometopon angel σε 300-400 λίτρα. Το ίδιο ισχύει και για της υπόλοιπες γνωστές οικογένειες ψαριών που προτιμώνται σε ένα fish only ενυδρείο. Το προτεινόμενο ελάχιστο μέγεθος για ένα fish only ενυδρείο είναι τα 350 με 400 λίτρα με τουλάχιστον 1.20 μέτρο μήκος.

Αν σας αρέσει το Θαλασσινό ενυδρείο αλλά δεν είστε σε θέση να διαθέσετε μεγάλα ποσά για τον εξοπλισμό ενός reef ενυδρείου τότε η απόκτηση ενός fish only ενυδρείου σίγουρα είναι ιδανική επιλογή. Για τους ήδη μυημένους στο reef ενυδρείο αλλά που δεν μπορούνε να ξεκολλήσουν από τους απαγορευμένους καρπούς που είτε λέγονται angel είτε trigger κ.λ.π ένα fish only ενυδρείο θα σας ολοκληρώσει σαν χομπίστες έχοντας και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο… Θαλασσινό ενυδρείο

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους. Όροι χρήσης Αποδοχή Cookies